Treacle Pudding
Treacle Pudding met Custard
Benodigdheden
Bereidingstijd
60 minutenMenugang
Nagerecht
Ingrediënten
Voor 6 personen
- 50 gram Golden Syrup voor de bodem van de bakvorm.
- 1 handje rood fruit
- Klontje boter voor het invetten
- 175 gram Roomboter
- 50 gram Golden Syrup voor in het beslag
- 125 gram lichte basterdsuiker
- 3 eieren
- Rasp van 1 citroen
- 175 gram Bloem
- ½ zakje bakpoeder
- 2 el karnemelk
- 1 snufje zout
- 150 ml. Room
- 100 ml. Melk
- 3 eidooiers
- 45 gram suiker.
- ½ el. Maizena
- 1 el. Vanillesuiker/extract
- Snufje zout
Ingrediënten cake:
Ingrediënten custard:
Bereiding
Bereiding Treacle Pudding cake:
- Vet de bakvorm goed in totdat de vorm helemaal bedekt is met boter.
- Schenk 50 milliliter Golden Syrup en het rode fruit over de bodem van de bakvorm.
- Klop de suiker, boter en 50 gram Golden Syrup luchtig met de mixer of met de keukenmachine¹.
- Voeg de eieren langzaam één voor één toe. Het ei moet helemaal opgenomen zijn door het deeg voordat je het volgende ei door het deeg klopt.
- Meng behoedzaam de bloem, citroenrasp, bakpoeder en het zout door het suiker/Golden Syrup/botermengsel.
- Giet het cakebeslag in het ovenschaaltje bovenop de Golden Syrup en dek goed af met een vel bakpapier en aluminiumfolie.
- Stoom de cake gedurende in 1 uur gaar. ²
Bereiding Treacle Pudding custard:
- Schenk de room en de melk in een pan en breng dit, op middelhoog vermogen, tegen de kook aan.
- Meng in een kom de eidooiers, suiker, maïzena en het vanille extract grondig met een garde.
- Blijf het eimengsel goed roeren terwijl je langzaam de hete room toevoegt.
- Schenk het mengsel terug in de pan en breng het langzaam tegen het kookpunt aan tot vla dikte en laat de custard vooral niet koken! ³
- Leg een velletje keukenfolie rechtstreeks op de custard. Dit voorkomt velvorming.
- Zet de custard apart tot later gebruik
Opmaken en serveren:
- Stort de cake op een bord. Pas op! De golden syrup is zeer heet!! Bescherm je handen met een doek of ovenwanten.
- Snijd de cake in 6 stukken en leg elk stuk op een apart bordje of kommetje
- Serveer de cake lauwwarm en overgiet met de lauwwarme custard.
Tips:
¹ Gebruik de MUM-keukenmachine met de roergarde voor het kloppen van het deeg.
² Stel de (combi)stoomoven in op 100°C stoom.
- Deze cake kan je ook bakken in een gewone oven. Zet de bakvorm in een grote schaal gevuld met kokend water. Stel de oven in op de boven en onderwarmte170° Bak de cake gedurende 35-40 minuten gaar. (laat tijdens het bakken de cake in de waterbak staan).
³ Gebruik de braadsensor van de inductiekookplaat op stand 2 Zo blijft de pudding onder het
kookpunt. Wel blijven roeren.