Marokkaanse kip
Marokkaanse kip met ingemaakte citroen, olijven en een kruidige salade met aardappel en bloemkool
Benodigdheden
Bereidingstijd
75 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 2 vastkokende grote aardappels
- 200 g bloemkool
- 1 tl komijnzaad
- 1 tl kurkuma
- 1 tl paprikapoeder
- ½ tl zout
- 1 citroen
- 5 el extra vergine olijfolie
- 1 cm gember
- 3 takjes munt
- 4 takjes koriander
- ½ rode ui
- 4 kippenpoten
- 3 el zonnebloemolie
- 3 rode uien
- 3 tenen knoflook
- 3 cm gember
- 10 saffraandraadjes
- 2 kaneelstokjes
- ½ tl kaneel
- ½ tl kurkuma
- 5 kardemom peulen
- 1 tl komijnzaad
- 1 el tomatenpuree
- 175 ml kippenbouillon
- 3 el extra vergine olijfolie
- 1 citroen
- 1 ingemaakte citroen
- 4 el paarse olijven met pit
- 10 takjes platte peterselie
- 10 takjes koriander
Ingrediënten salade:
Ingrediënten kip:
Bereiding
Bereidingswijze salade:
- Verwarm de stoomoven voor op 100 graden
- Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm groot.
- Doe ze in een stoomschaal met gaatjes.
- Snijd de bloemkool in roosjes en doe ze bij de aardappels in de stoompan.
- Zet de stoompan 15 minuten in de oven op 100 graden stomen.
- Hak intussen de gember fijn, snijd de ui in dunne halve ringen en de groene kruiden in reepjes.
- Verhit een droge steelpan op stand 7, met daarin de komijnzaadjes tot deze beginnen te ‘poppen’.
- Schakel de kookzone uit en voeg kurkuma, paprikapoeder en zout toe.
- Roer goed door en haal de kruiden uit de pan om verbranden te voorkomen.
- Meng de kruiden met het sap van de citroen en de olijfolie.
- Meng tot slot alle ingrediënten en breng op smaak met peper en zout.
Bereidingswijze kip:
- Verwarm de bakoven/stoomoven voor op 170 graden hetelucht met stoom toevoeging¹.
- Snijd de rode uien in repen en hak de knoflook en de gember fijn.
- Week de saffraandraadjes in 2 el lauwwarm water.
- Hak de peterselie samen met de stelen van de koriander fijn (houd de blaadjes achter).
- Verwijder het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en hak de schil in kleine blokjes.
- Snijd de kippenpoten in tweeën. Haal desgewenst het vel eraf en bestrooi de kip met peper en zout.
- Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan of braadpan. Bak hierin de kip rondom bruin³.
- Haal de kip uit de olie en leg weg op een bord tot verder gebruik.
- Bak nu in dezelfde olie de uien glazig en voeg dan de knoflook, gember en specerijen toe.
- Roerbak 10 seconden en voeg de tomatenpuree toe.
- Bak die 20 seconden mee en blus dan af met de bouillon, het water met de saffraan en het sap van de citroen.
- Breng aan de kook en schakel de kookzone uit.
- Voeg nu de gehakte kruiden, schil van de ingemaakte citroen en de olijven toe en schenk het geheel in een ovenschaal.
- Leg de kip met het vel naar boven in de schaal.
- Zet de schaal 35-45 minuten in de oven tot de kip gaar is en de saus een mooie dikte heeft².
- Houd indien nodig warm op de warmhoudstand.
Opmaken en serveren:
Bestrooi de kip voor het serveren met de achtergehouden korianderblaadjes
Tips:
¹ Stel de stoomtoevoeging in op’ gemiddelde stoomtoevoeging’.
² Gebruik de kerntemperatuurmeter en stel in op 85 graden.
³ Maak gebruik van de braadsensor op stand 3. Zet een droge pan op de kookzone en voeg pas na het geluidssignaal de olie en kip toe.