Lamsfilet
Lamsfilet met cannelinicrème en geroosterde venkel
Benodigdheden
Bereidingstijd
60 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 250 g cannelinibonen (uitgelekt gewicht, 1 klein blikje)
- ½ teen knoflook
- ½ chilipeper
- 3 takjes bladpeterselie
- 1 citroen
- 5 takjes munt
- 150 ml extra vergine olijfolie
- 400 g lamsfilet
- ½ glas rode wijn
- 50 ml lamsfond
- ½ tl aardappelzetmeel
- 1 venkelknol
- 1 teentje knoflook
- 3 el plantaardige olie
Ingrediënten cannelinicrème:
Ingrediënten lamsfilet:
Ingrediënten venkel:
Bereiding
Bereidingswijze cannelinicrème:
- Spoel de bonen met koud water in een vergiet en laat goed uitlekken.
- Hak de knoflook, de chilipeper en de peterselie grof.
- Doe de bonen, knoflook, chilipeper en peterselie in de blender.
- Voeg de rasp en het sap van de citroen en wat peper en zout toe.
- Draai de massa tot een gladde puree giet de olie er al draaiend in een straaltje bij.
- Proef en breng verder op smaak met zout, peper en citroensap.
- Haal de blaadjes van de takjes munt, leg ze op elkaar en rol ze op. Snijd ze in dunne reepjes (chiffonade).
Bereidingswijze lamsfilet:
- Verwarm de oven voor op 80 graden, onder- en bovenwarmte.
- Zet een koekenpan op de inductieplaat, stand 8¹ en voeg boter toe.
- Bestrooi de lamsfilet met peper en zout en braad het rondom bruin in ruim boter.
- Haal het vlees uit de pan, leg het in een dichte ovenschaal/bakplaat en zet het in de oven.
- Steek de kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte en stel deze in op 52 graden.
- Laat daarna het vlees rusten in de warmhoudlade, stand 2. Heb je geen warmhoudlade, maak dan gebruik van de restwarmte van de oven.
- Meng het zetmeel grondig met de fond.
- Blus de pan af met de rode wijn en krab alle aanbaksels goed los.
- Laat iets inkoken en voeg dan de fond toe.
- Breng aan de kook en houd vervolgens warm op inductiestand 2.
Bereidingswijze venkel:
- Verwarm de combi-stoomoven voor op 200 graden².
- Verwijder de bruine onderkant en de stelen aan de bovenkant van de venkel. Snijd de venkel in 8 parten.
- Plet de knoflook en doe die met de venkel, olie, peper en zout in een kom. Meng goed door elkaar.
- Bedek een bakplaat met bakpapier en leg de venkelstukken erop.
- Rooster ze 10 minuten in de oven (met stoomtoevoeging)² tot ze gaar en goudbruin zijn.
Opmaken en serveren:
- Verwarm de saus tot het kookpunt en roer er een klontje koude boter door. Houd de saus tegen de kook aan.
- Smeer op ieder (voorverwarmd) bord³ een streep bonencrème en leg er twee stukjes venkel op.
- Snijd het vlees in mooie, gelijke plakken en verdeel het over de borden.
- Schep de saus er om- en overheen.
Tips:
¹ Of gebruik de braadsensor van de inductiekookplaat op stand 5.
² Voeg gering stoom toe voor een extra mooi bakresultaat.
³ Drie manieren om de borden voor te verwarmen:
- In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4.
- In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ 60 graden of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik.
- In de magnetron: maak de borden nat en verwarm 1 minuut op 900 watt.