Lamhaas
Lamhaas met
asperges
Benodigdheden
Bereidingstijd
90 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 400 gram Lamshaas
- 1 klontje Roomboter
- 4 takjes Tijm
- Zout en peper
- 50 gram Lamsoor (zilte groente)
- 8 Witte asperges
- 200 gram (diepvries) Doperwten
- 1 klontje Roomboter
- 400 gram Nieuwe aardappelen/ krieltjes
- 2 takjes Munt
- 2 takjes Peterselie
- 2 takjes Basilicum
- 2 takjes Dragon
- 1 eetlepel Kappertjes
- 1 Augurk
- 1 teen Knoflook
- 2 Ansjovisfilets
- 1 theelepel Mosterd
- 1 eetlepel Rode wijnazijn
- 5 eetlepels Olijfolie
Ingrediënten Lamshaas en lamsoor:
Ingrediënten Groente en aardappelen:
Ingrediënten Salsa Verde:
Bereiding
Bereiding Lamshaas met lamsoor:
- Bestrooi de lamshaasjes met zout en peper.
- Leg het vlees samen met de tijm en een klontje boter naast elkaar in een sous vide vacumeerzak en vacumeer het geheel op het hoogste niveau.¹
- Stel de stoomoven in op de sous vide stand en leg de zak met het lamsvlees 60 minuten in de stoomoven op een temperatuur van 50°C.
- Pak het vlees uit de de zak en wacht tot verdere bereiding.
- Verwarm een teppenyaki plaat op stand 6. ²
- De lamshaas is al gaar, bak alleen nog om en om bruin. Gebruik olie en een beetje boter tijdens het bakken op de teppanyaki plaat.
- Voeg op het laatste moment de lamsoor toe en roerbak even kort mee.
Bereiding groente en aardappelen:
- Schil de asperges en leg ze op een stoomschaal met gaatjes.
- Halveer de nieuwe aardappelen (krieltjes laat je heel) en leg deze naast de asperges.
- Stoom de aardappelen en asperges samen gedurende 18 minuten op 100°
- Kook intussen de doperwten gaar.
- Pureer de doperwten tot een puree en schep in een pan met een klont roomboter.
- Maak op smaak met zout en peper. Houd de doperwtenpuree warm.
Bereiding salsa verde:
- Verwijder de harde stelen van de kruiden. Hou alleen de blaadjes en zachte topjes over.
- Doe alle ingrediënten voor de salsa verde bij elkaar in de staafmixbeker en blender tot een grove salsa met de staafmixer.
Opmaken en serveren:
- Plan het gerecht zodat het vlees en de groente tegelijk klaar en warm is.
- Maak 4 voorverwarmde borden op ³
- Schep de doperwtenpuree midden op het bord.
- Leg er de 2 asperges bovenop en de aardappelen er naast.
- Snij de lamshaas in schuine plakken en verdeel samen met de lamsoren op het bord.
- Dresseer de salsa verde over het opgemaakte gerecht.
Tips:
¹ Stel de vacumeerlade in op niveau 3 (99% vacuüm) Hoe hoger het vacumeerniveau des te beter de sous vide bereiding.
² Heb je een kookplaat met een braadsensor? Stel de sensor in op stand 4 voor het regelmatig bakken van de lamshaasjes.
³ Drie manieren om de borden voor te verwarmen:
- In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4
- In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ op 60℃ of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik
- In de magnetron: De borden nat maken, 1 minuut op ca 900 watt.