Hertenbiefstuk
Hertenbiefstuk met paddenstoelen,
roodlof en pastinaak
Benodigdheden
Bereidingstijd
60 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 4 stuks hertenbiefstuk
- olijfolie
- 1 sjalot
- 2 el. balsamico-azijn
- 4 el. droge sherry
- 50 ml. room
- 150 gram gemengde paddenstoelen
- 4 stuks roodlof
- 1 klont roomboter
- 50 ml. kippenfond
- 2 stuks pastinaak
- 2 takken verse tijm
- Olijfolie
Ingrediënten hertenbiefstuk met paddenstoelen:
Ingrediënten roodlof en pastinaak:
Bereiding
Bereidingswijze roodlof en pastinaak:
- Verwarm de oven voor op hetelucht 220 graden1.
- Halveer de roodlofstronken over de lengte.
- Beboter de randen en de bodem van een passende ovenschaal en schik hierin de gehalveerde roodlof.
- Verdeel hier de roomboter en kippenfond over.
- Dek de ovenschaal af met wat aluminiumfolie en schuif de schaal op een rooster op de onderste rail in de oven.
- Schil en snijd de pastinaak in plakjes en leg de pastinaak in vier gelijke porties en dakpansgewijs op een met bakpapier beklede ovenplaat.
- Besprenkel/bestrooi de pastinaak met tijm, olijfolie, peper en zout.
- Schuif de plaat met pastinaak boven de roodlof in dezelfde oven en rooster beide producten ongeveer 25 minuten.
Bereiding hertenbiefstuk met paddenstoelen:
- Verwarm een teppanyaki grillplaat op stand 8. Wacht tot de grillplaat op temperatuur is.
- Breng de biefstukken op smaak met zout, peper en olijfolie. Vet de biefstukken in om op de teppanyakiplaat te grillen. Let op: doe dus geen olie op de grillplaat zelf.
- Bak de biefstuk aan twee kanten goudbruin. Leg de hertenbiefstukken op een rooster met daaronder de ovenplaat.
- Snipper ondertussen de sjalot en snijd de paddenstoelen grof.
- Schakel de grillplaat terug naar stand 5 (braadsensor: stand 3) en bak de gesnipperde sjalot en gesneden paddenstoelen voor ca. 5 minuten.
- Voeg een scheutje olijfolie toe naar wens.
- Blus dit af met de balsamicoazijn, sherry en room. Breng op smaak met peper en zout.
- Gebruik de spatel om de saus mooi om de paddenstoelen heen te spatelen.
- Houd het paddenstoelenmengsel apart en warm.
- Schuif het vlees in de oven en stel de hetelucht-functie in op 82 graden.
- Installeer de kerntemperatuurmeter3 en stel de kerntemperatuur in op 52 graden.
Opmaken en serveren:
Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakjes. Schik de geroosterde pastinaak en de roodlof op een voorverwarmd bord⁴ en leg hier de hertenbiefstuk op. Giet de saus met de paddenstoelen eroverheen.
Tips:
1 Gebruik hiervoor de functie ‘stoomtoevoeging’ op stand ‘gemiddeld’.
2 Gebruik de braadsensor van de inductiekookplaat op stand 5.
3 Gebruik hiervoor de kerntemperatuurmeter die bij de oven hoort. De oven slaat
dan automatisch af als de kerntemperatuur bereikt is.
⁴ Drie manieren om borden te verwarmen:
- In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4.
- In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ 60℃ of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik.
- In de magnetron: maak de borden nat en verwarm 1 minuut op 900 watt.