Inspiratiehuis - recept - Hertenbiefstuk roodlof

Hertenbiefstuk

Hertenbiefstuk met paddenstoelen,
roodlof en pastinaak

Bereidingstijd

60 minuten

Menugang

Hoofdgerecht

Ingrediënten

Voor 4 personen

    Ingrediënten hertenbiefstuk met paddenstoelen:

    • 4 stuks hertenbiefstuk
    • olijfolie
    • 1 sjalot
    • 2 el. balsamico-azijn
    • 4 el. droge sherry
    • 50 ml. room
    • 150 gram gemengde paddenstoelen

     

    Ingrediënten roodlof en pastinaak:

    • 4 stuks roodlof
    • 1 klont roomboter
    • 50 ml. kippenfond
    • 2 stuks pastinaak
    • 2 takken verse tijm
    • Olijfolie

     

Bereiding

Bereidingswijze roodlof en pastinaak:

  1. Verwarm de oven voor op hetelucht 220 graden1.
  2. Halveer de roodlofstronken over de lengte.
  3. Beboter de randen en de bodem van een passende ovenschaal en schik hierin de gehalveerde roodlof.
  4. Verdeel hier de roomboter en kippenfond over.
  5. Dek de ovenschaal af met wat aluminiumfolie en schuif de schaal op een rooster op de onderste rail in de oven.
  6. Schil en snijd de pastinaak in plakjes en leg de pastinaak in vier gelijke porties en dakpansgewijs op een met bakpapier beklede ovenplaat.
  7. Besprenkel/bestrooi de pastinaak met tijm, olijfolie, peper en zout.
  8. Schuif de plaat met pastinaak boven de roodlof in dezelfde oven en rooster beide producten ongeveer 25 minuten.

Bereiding hertenbiefstuk met paddenstoelen:

  1. Verwarm een teppanyaki grillplaat op stand 8. Wacht tot de grillplaat op temperatuur is.
  2. Breng de biefstukken op smaak met zout, peper en olijfolie. Vet de biefstukken in om op de teppanyakiplaat te grillen. Let op: doe dus geen olie op de grillplaat zelf.
  3. Bak de biefstuk aan twee kanten goudbruin. Leg de hertenbiefstukken op een rooster met daaronder de ovenplaat.
  4. Snipper ondertussen de sjalot en snijd de paddenstoelen grof.
  5. Schakel de grillplaat terug naar stand 5 (braadsensor: stand 3) en bak de gesnipperde sjalot en gesneden paddenstoelen voor ca. 5 minuten.
  6. Voeg een scheutje olijfolie toe naar wens.
  7. Blus dit af met de balsamicoazijn, sherry en room. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Gebruik de spatel om de saus mooi om de paddenstoelen heen te spatelen.
  9. Houd het paddenstoelenmengsel apart en warm.
  10. Schuif het vlees in de oven en stel de hetelucht-functie in op 82 graden.
  11. Installeer de kerntemperatuurmeter3 en stel de kerntemperatuur in op 52 graden.

 Opmaken en serveren:

Snijd de hertenbiefstuk in mooie plakjes. Schik de geroosterde pastinaak en de roodlof op een voorverwarmd bord⁴ en leg hier de hertenbiefstuk op. Giet de saus met de paddenstoelen eroverheen.

Tips:

1 Gebruik hiervoor de functie ‘stoomtoevoeging’ op stand ‘gemiddeld’.

2 Gebruik de braadsensor van de inductiekookplaat op stand 5.

3 Gebruik hiervoor de kerntemperatuurmeter die bij de oven hoort. De oven slaat

dan automatisch af als de kerntemperatuur bereikt is.

⁴ Drie manieren om borden te verwarmen:

  • In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4.
  • In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ 60℃ of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik.
  • In de magnetron: maak de borden nat en verwarm 1 minuut op 900 watt.

We advise

Snel, veilig en energiezuinig kook je met een inductiekookplaat.
Kook gezond met behoud van smaak, textuur en voedingsstoffen.
leaf

Duurzame producten

Heart

Inspirerende showrooms

light

Vakkundig advies