Harissakip
Harissakip met tomaat, olijven, venkel en couscous
Benodigdheden
Bereidingstijd
60 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 4 kippenbouten
- 50 g boter
- 1 glas kippenbouillon
- ½ citroen
- ½ venkelknol
- ½ ui
- 1 teen knoflook
- 200 g tomaatblokjes uit blik
- ½ el harissa (of naar smaak)
- 4 takjes bladpeterselie
- ¼ ingemaakte citroen
- 50 g paarse olijven
- 4 takjes munt
- 4 takjes koriander
- 125 g couscous
- 200 ml water of bouillon
- 1 el extra vergine olijfolie
Ingrediënten kip:
Ingrediënten groente-kruidensaus:
Ingrediënten couscous:
Bereiding
Bereidingswijze kip:
- Snijd de bouten door het kniegewricht doormidden en verwijder desgewenst het vel.
- Wrijf de stukken kip in met peper en zout en braad de kip aan beide zijden goudbruin in een mengsel van boter en olie¹.
- Verlaag de inductiestand naar stand 4, verwijder de kip uit de pan en blus het braadvet af met het citroensap en de bouillon.
- Roer al goed over de bodem om alle aanbaksels los te roeren. Dit noemen we ‘deglaceren’.
- Schakel de kookzone uit en zet de kip en het braadvocht apart tot verder gebruik.
Bereidingswijze groente-kruidensaus:
- Verwarm de oven voor op 180 graden².
- Snipper de ui en venkel en hak de knoflook fijn. Hak ook de peterselie fijn.
- Verwijder het vruchtvlees uit de ingemaakte citroen en hak de schil fijn.
- Verhit een braadpan en doe er ruim olie in.
- Bak hierin de ui en knoflook glazig en voeg dan de venkel toe.
- Bak de venkel nog even mee en blus dan af met de tomaat en het braadvocht van de kip (zie boven).
- Voeg de ingemaakte citroen, peterselie en harissa toe en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de stukken kip met de saus in een ovenschaal, zet in de oven en laat ongeveer 45 minuten stoven.
- Voeg dan de olijven toe, laat nog 5 minuten verder stoven en zet de oven uit.
- Pluk de munt en koriander voor de garnering.
Bereidingswijze couscous:
- Doe de couscous in een stoomschaal zonder gaatjes.
- Giet het water of de bouillon erbij.
- Doe er bij gebruik van water een halve theelepel zout bij en roer een keer door.
- Zet de couscous in de combi-stoomoven op stomen 100 graden en stoom de couscous gaar in 15 minuten.
- Doe de couscous in de mengkom en roer de olijfolie er voorzichtig door. Zet weg tot verder gebruik.
Opmaken en serveren:
- Verdeel de kip, saus en couscous over de borden of serveer in een mooie schaal.
- Bestrooi ruim met munt en koriander.
Tips:
¹ Maak gebruik van de braadsensor op de kookplaat, stand 3.
² Zet de stoomtoevoeging op ‘gering’.