Diamanthaas met salsa verde
Diamanthaas met salsa verde en een lauwwarme salade van aardappel, olijven en basilicum
Benodigdheden
Bereidingstijd
45 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 500 gram diamanthaas
- Boter
- Olie
- Peper
- Zout
- 3 charlotte aardappelen
- 2 eetlepels taggiasche olijven
- ½ bos basilicum
- 1 citroen
- 2 lenteuitjes
- 5 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 teen knoflook
- 4 ansjovisfilets
- 2 cornichons (kleine augurkjes)
- 2 eetlepels kappertjes (zonder vocht)
- ½ bos platte peterselie
- ½ bos basilicum
- Blaadjes van 4 takjes munt
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- Extra vierge olijfolie
- Peper
- Zout
Ingrediënten diamanthaas:
Ingrediënten lauwwarme salade van aardappel, olijf en basilicum:
Ingrediënten salsa verde:
Bereiding
Bereidingswijze diamanthaas:
- Verwarm de oven voor op 120 graden, onder- en bovenwarmte.
- Bestrooi het vlees licht met zout en peper en braad rondom aan in een mengsel van boter en olie.
- Plaats de diamanthaas in een ondiepe schaal in de oven¹ met een kerntemperatuurmeter op het dikste stuk.
- Stel de kerntemperatuur in op ongeveer 48 graden. Dan is het vlees medium (bereidingstijd kan verschillen door dikte of persoonlijke wensen).
- Laat het vlees tot gebruik rusten in aluminium folie op een warme plek².
Bereidingswijze salade van aardappel, olijf en basilicum:
- Snijd de aardappelen in blokjes van 1×1 cm.
- Kook deze gaar in 5 minuten³.
- Giet de aardappels af en laat afkoelen tot lauwwarm.
- Snijd de lente-ui in ringetjes en scheur de basilicumblaadjes in grove stukken.
- Meng dan alle ingrediënten in een grote kom en breng op smaak met citroensap, peper en zout.
Bereidingswijze salsa verde:
- Pel de knoflook.
- Hak alle ingrediënten grof en doe ze in de blender met de wijnazijn.
- Voeg 4 eetlepels olijfolie toe en maal alles fijn.
- Voeg druppelsgewijs (terwijl de blender draait) olijfolie toe tot er een gladde saus is ontstaan.
- Proef de salsa verde en breng op smaak met peper en zout.
- Zet de salsa verde opzij tot nodig.
Opmaken van het gerecht:
- Verwarm de borden voor⁴.
- Trancheer het vlees (snijd het tegen de draad in plakjes).
- Leg op ieder bord wat van de salade.
- Leg de plakjes vlees er schuin tegenaan.
- Doe een beetje salsa verde over het vlees en er omheen.
Tips:
¹ Maak gebruik van de kerntemperatuurmeter door deze in te stellen op 48 graden.
² Gebruik de warmhoudlade op stand 3.
³ Stoom de aardappels in 10 minuten gaar in de bakoven met stoom. Stel in op de stand stomen 100 graden.
⁴ Drie manieren om borden voor te verwarmen:
- In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4.
- In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ 60 graden of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik.
- In de magnetron: maak de borden nat en verwarm 1 minuut op 900 watt.