Appel upside-downcake
Appel upside-downcake
Benodigdheden
Bereidingstijd
90 minutenMenugang
Nagerecht
Ingrediënten
Voor 16 personen
- 200 gram kristalsuiker
- 100 gram boter
- 50 ml slagroom
- mespunt zout
- 300 gram Bloem
- 250 gram boter
- 16 gram bakpoeder (1 zakje)
- ½ tl zout
- 250 g suiker
- 5 eieren
- 8 appels fris zoet. Bijvoorbeeld Elstar, Jonagold
Ingrediënten Karamel:
Ingrediënten Beslag plus appel:
Bereiding
Bereiding Karamel:
- Zet een pan met dikke bodem op inductie stand 7
- Doe de suiker erin en laat die langzaam smelten en kleuren. Roer af en toe door
- Haal de pan van het vuur als de inhoud goudbruin gekleurd is
- Doe er dan de boter, room en zout doorheen, roer goed en pas op voor spetters
- Houd de karamel warm¹.
Bereiding beslag en appel:
- Doe de boter in de keukenmachine met garde en zet die aan op halve kracht
- Voeg de suiker toe en klop tot het mengsel helemaal wit en luchtig is
- Voeg één voor één de eieren toe
- Voeg nu geleidelijk de bloem, bakpoeder en zout toe totdat een glad beslag ontstaat
- Schil intussen de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in partjes
Opbouwen van de upside-downcake in de bakvorm:
- Bedek de bodem van een rechthoekig bakblik met de karamel
- Leg de plakjes appel in de karamel.
- Bedek het geheel met het beslag.
- Bak de upside-downcake in een voorverwarmde oven van 160°C gaar in 55 minuten ².
Opmaken en serveren:
- Optioneel ingrediënt: Een topping van clotted cream, crème fraiche of slagroom.
- Haal de cake uit de oven als ze klaar is en laat 5 minuten afkoelen.
- Draai de cake dan om op een platte schaal of plank en laat nogmaals minimaal 5 minuten afkoelen.
- Snijd de cake in stukken. Serveer optioneel met de topping.
Tips:
¹ Op de inductiekookplaat stand 2 of op de braadsensor stand 1.
² Stel het automatische programma met de baksensor in op ‘gebak op de bakplaat’. Oven niet voorverwarmen.
Of zet de stoomtoevoeging op gering bij handmatig gebruik.