Amandelcake
Amandelcake met frambozen,
blauwe bessen en meringue.
Benodigdheden
Bereidingstijd
75 minutenMenugang
Nagerecht
Ingrediënten
Voor 12 personen
- 220 g suiker
- 4 eieren
- 1 tl vanille extract of 2 zakjes vanillesuiker
- 160 g zelfrijzend bakmeel
- ½ tl zout
- 120 g amandelmeel
- 150 g boter
- 125 g frambozen
- 125 g blauwe bessen
- 4 eiwitten
- 100 g suiker
- Snuf zout
Ingrediënten Cake:
Ingrediënten Meringue:
Bereiding
Bereidingswijze cake:
- Smelt de boter op laag vuur, laat niet te warm worden.
- Halveer de frambozen.
- Doe de suiker, eieren en vanille in de keukenmachine en mix op hoge snelheid tot het mengsel wit en luchtig is.
- Zeef het bakmeel en het zout en spatel het er voorzichtig doorheen.
- Doe vervolgens hetzelfde met de boter en het amandelmeel.
- Doe het beslag over in een met bakpapier beklede dichte rechthoekige cakevorm en verdeel de frambozen en de blauwe bessen eroverheen.
- Bak de cake gaar in een voorverwarmde oven van 160℃ in ongeveer 30 minuten ¹
- Stort de cake op een rooster en laat iets afkoelen.
Bereidingswijze meringue:
- Doe de eiwitten met de suiker en een snufje zout in de keukenmachine.
- Klop het eiwit op hoge snelheid tot een stevig, wit schuim.
Opmaken en serveren:
- Verdeel de cake in stukken en leg op ieder bord een stuk.²
- Doe het geklopte eiwit over in een spuitzak en spuit een mooi patroon op de stukken cake.
- Kleur het schuim voorzichtig lichtbruin met de gasbrander (blow torch) ².
Tips:
Bak de amandelcake met frambozen en blauwe bessen met de baksensor of handmatig met stoomtoevoeging
¹ Stel het automatische programma met de baksensor in op ‘gerecht vruchtentaart’. Oven niet voorverwarmen.
Of gebruik de stoomtoevoeging op de laagste stand bij de normale ovenbereiding.
² Snijd de cake niet aan stukken, maar laat de cake heel. Smeer het eiwitschuim met dikke klodders over de hele vruchtencake • Zet de ovenfunctie op grill groot stand 2
- Zet de cake minimaal 15 centimeter onder de grill.
- Kleur het schuim voorzichtig lichtbruin in ongeveer 1 à 2 minuten. Blijf erbij want de meringue verbrandt snel.
- Verdeel als laatste de cake in stukken.