Zalmtartaar
Zalmtartaar met venkel, mosterdvinaigrette en kervel
Benodigdheden
Bereidingstijd
30 minutenMenugang
Voorgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 1 venkelknol (deze wordt apart gestoomd)
- 75 gram verse zalmfilet zonder vel
- 25 gram gerookte zalm
- 8 takjes bieslook
- ½ eetlepel kappertjes
- ½ citroen
- ½ eetlepel witte wijnazijn
- 1 eetlepel mosterd de Dijon
- 1 eetlepel mayonaise
- ½ theelepel zout
- 1 theelepel water
- 75 ml plantaardige olie
Ingrediënten venkel en zalm:
Ingrediënten vinaigrette:
Bereiding
Bereidingswijze Venkel:
- Verwarm de stoomoven voor op stomen 100℃
- Verwijder de stelen en de bruine onderkant van de venkel
- Snijd de venkel in fijne reepjes en doe de venkel in de gaatjes slede
- Stoom de venkel beetgaar in 10-15 minuten, afhankelijk van de dikte
- Zet apart tot serveren
Bereidingswijze zalm:
- Snijd de verse en gerookte zalm in grove stukjes en doe die in de Mum keukenmachine
- Pulseer een aantal maal tot er een grove tartaar ontstaat.
- Hak de bieslook fijn en kappertjes grof
- Doe de vis in een kom samen met de bieslook, kappertjes en breng op smaak met sap van de citroen, peper en zout
- Zet koel, maar niet ijskoud, weg tot gebruik
Bereidingswijze vinaigrette:
- Doe voor de vinaigrette de azijn, mosterd, zout en mayonaise en een theelepel water in een grote kom
- Meng grondig met een garde
- Voeg nu druppelsgewijs de olie toe, blijf het mengsel met de garde stevig kloppen. Begin eerst met een paar druppels, later kan dit een dun straaltje worden.
- Zorg ervoor dat alle olie is opgenomen door het mengsel voordat er weer nieuwe olie wordt toegevoegd
- Het resultaat hoort een fluwelig, homogeen mengsel te zijn
- Was de kervel en verwijder de hoofdsteel zodat er mooie takjes overblijven
Opmaken van het gerecht:
- Maak met behulp van de uitsteekringen 8 torentjes van de zalmtartaar
- Doe op ieder bord, een eind uit elkaar, twee rondjes zalmtartaar
- Dresseer daar omheen en tussendoor de reepjes venkel
- Sprenkel tussendoor wat vinaigrette en garneer met hier en daar een takje kervel
Tip:
¹ Gebruik de hakmolen van de Bosch MUM keukenmachine