Geroosterde wortel met hoemoes van cannellini-boontjes,

kruidenolie en dukkah en verse pita broodjes

Bereidingstijd

45 minuten

Menugang

Bijgerecht

Ingrediënten

4 personen

    Pita’s:
    250 gr. bloem
    1 zakje gist
    150 ml. lauwwarm water
    1⁄2 tl. komijnzaad
    1 tl. zout
    1 el. olijfolie
    zonnebloemolie, om te bakken

    Hoemoes van cannellini-boontjes
    1 blik cannellini-bonen (ca. 300 g),
    uitgelekt
    3 tenen knoflook, gepeld
    2 el. tahin
    1 el. citroensap
    peper & zout naar smaak
    optioneel: wat extra olijfolie en/of
    water (als de hoemoes niet smeuïg
    genoeg is)

    Kruidenolie
    scheut olijfolie
    1 à 2 teentje knoflook
    diverse kruiden, zoals peterselie,
    rucola, basilicum, dille, koriander
    sap & rasp van 1 limoen
    zout en peper naar smaak

    Geroosterde wortel
    2 winterpenen, in stukken gesneden
    1 tl. korianderzaad
    3-4 el. zonnebloemolie
    peper & zout

    Dukkah
    2 el. amandel(schaafsel)
    1 el. komijnzaad
    1 el. venkelzaad
    1 el. sesamzaad
    En na het roosteren:
    1 tl. sumak en peper & zout

Bereiding

Pita deeg
1. Doe de bloem, gist, komijnzaad, water, zout en de olijfolie in de kom van de keukenmachine en meng met de deeghaak circa 8 minuten. Begin i.v.m. stuiven laag op stand 4, later kan het harder.
2. Smeer een ovenplaat licht in met wat olijfolie.
3. Haal het deeg uit de kom, verdeel het in 4 gelijke delen. Leg die als bollen op de ingevette bakplaat.
4. Schuif de ovenplaat 30 minuten in de oven op ‘deegrijsstand 1’.

Geroosterde wortel
1. Verhit een oven voor op 220 C grillen met circulatielucht.
2. Schil de winterwortel en snij in stukken van circa 1 cm.
3. Meng de wortelstukken in een bak met wat zonnebloemolie, korianderzaad en peper & zout. Doe ze vervolgens op een bakplaat met bakpapier.
4. Activeer de stoomstand 2 en rooster de wortels circa 20-25 minuten tot ze zacht en gekarameliseerd zijn.

Hoemoes van cannellini-boontjes
1. Pureer in de maalmolen de ingrediënten van de hoemoes met wat olijfolie tot een smeuïge dip. Breng op smaak met peper & zout (en misschien nog kneepje citroensap).

Kruidenolie
1. Pureer de verse kruiden met de olie, knoflook, citroen en peper & zout kort in de maalmolen, of hak en meng met de hand in een kommetje. (Mag iets grof van structuur blijven: geen gladde pesto van maken.)

Dukkah
1. Rooster de ingrediënten in een koekenpan tot ze beginnen te geuren, dat duurt een paar minuten. Maal fijn in een maalmolen en breng op smaak met wat sumak en peper & zout.

Pita’s bakken
1. Verwarm de teppanyaki-plaat (of pan)voor op de inductieplaat op vermogen stand 7 of met de temperatuur-baksensor op stand 4.
2. Strooi een klein beetje bloem op het werkblad en vorm met de hand ronde of ovale pita’s van circa 1 cm. dik.
3. Sprenkel een laagje zonnebloemolie op de teppanyaki-plaat en bak de pita’s 2-3 minuten per kant tot ze goudbruin en luchtig zijn. Eventueel een paar minuten afgaren in een voorverwarmde heteluchtoven op 150 C
met stoomstand 1.

Serveren
Serveer de geroosterde wortel op de smeuïge hoemoes, dresseer met de kruidenolie en de dukkah. Eventueel nog een streepje extra olijfolie, zwarte peper en wat verse rucola.

leaf

Duurzame producten

Heart

Inspirerende showrooms

light

Vakkundig advies