Ballotine van parelhoen met truffel
Ballotine van parelhoen met truffel,
pastinaakpuree, geroosterde oerpeen en kalfsjus.
Benodigdheden
Bereidingstijd
110 minutenMenugang
Hoofdgerecht
Ingrediënten
Voor 4 personen
- 4 st parelhoenfilet
- 1 eiwit van 1 ei
- ½ el truffelpasta
- 1 el room
- ½ glas rode wijn
- 50 ml kalfsfond
- 25 g boter
- 400 gram pastinaak
- 200 ml volle melk of iets meer
- 50 g boter
- Zout
- 3 stuks oerpeen in verschillende kleuren
- 1 teentje knoflook
- 2 el plantaardige olie
- peper en zout
Ingrediënten Ballotine en Jus:
Ingrediënten Pastinaakpuree:
Ingrediënten Oerpeen:
Bereiding
Bereidingswijze Ballotine en jus:
- Snijd de parelhoen bij en verwijder de haasjes
- Doe de afsnijdsels met de truffel, eiwit, room en peper en zout in de hakbeker van de staafmixer en draai tot een gladde farce (vulling).
- Doe de farce over in een spuitzak.
- Snijd de filets overlangs open en vul met de farce
- Doe de filets per twee stuks in een vacuümzak en vacumeer op de middelste stand.
- Verhit de stoomoven voor op sous vide 65℃.¹ Gaar de parelhoenfilets 50 minuten en laat ze dan afkoelen
- Ondertussen heb je tijd om de pastinaakpuree te maken en de oerpeen voor te bereiden.
- Verhit een koekenpan voor op de inductieplaat stand 8 ².
- haal het vlees uit de vacuümzak
- Bestrooi het vlees met peper en zout en braad het rondom bruin in ruim boter.
- Haal de gevulde parelhoen uit de pan en laat ze rusten in de warmhoudlade op stand 2
- Blus de pan af met de rode wijn en krab alle aanbaksels goed los
- Laat iets inkoken ² en voeg dan de kalfsfond toe.
- Verwarm de saus tot het kookpunt en roer er een klontje boter door
- Houd de saus tegen de kook aan ³.
Bereidingswijze pastinaak puree:
- Schil de pastinaak en snijd in stukken
- Doe met de melk en wat zout in een pan tot de pastinaak helemaal onder staat. Kook op matig vuur ongeveer 20 minuten tot de pastinaak heel zacht is
- Giet af maar bewaar de melk
- Doe de pastinaak met de boter in de keukenmachine of mengbeker van de staafmixer en voeg al draaiend voldoende van de warme melk toe tot er een gladde puree ontstaat
- Houd warm tot verder gebruik.
Bereidingswijze oerpeen:
- Schil de penen en snijd ze in wedges.
- Plet de knoflook en doe die met de peen, olie en peper en zout in een kom. Meng goed.
- Verwarm de combi-stoomoven voor op 180℃ en stel de stoomtoevoeging in op gering. Bedek een ovenplaat met bakpapier en leg er de wortel op
- Rooster ze in de oven tot ze gaar en mooi gekleurd zijn in ongeveer 30 minuten.
Opmaken en serveren:
Smeer op ieder voorverwarmd ⁴ bord een streep pastinaakpuree en leg er wat peen omheen • Trancheer het vlees en verdeel over de borden
- Schep de saus er om- en overheen.
Tips:
¹ Kies de automatische sous vide stand van de stoomoven.
² Gebruik de braadsensor van de inductiekookplaat op stand 5
³ Gebruik de braadsensor op stand 2
⁴ Drie manieren om borden voor te verwarmen:
- In de warmhoudlade: 10 minuten op stand 4
- In de oven: 10 minuten op de stand ‘vorm voorverwarmen’ of op de stand ‘hete lucht’ 60℃ of in de restwarmte van de oven vlak na gebruik
- In de magnetron: De borden nat maken, 1 minuut op ca 900 watt.