Kookdemonstratie Bosch Inspiratiehuis

Gas- of inductiekookplaat

Maak de juiste keuze.

Koken op gas of inductie

In Inspiratiehuis 20|20 krijgen onze adviseurs vaak de vraag wat het verschil is tussen koken op gas en koken op inductie. Beide manieren van koken hebben voor- en nadelen. Ontdek ze hier.

Inspiratiehuis Siemens gaskookplaat

De voor- en nadelen van koken op gas

De meeste mensen koken al geruime tijd op gas en vinden het daardoor moeilijk om de overstap naar elektrisch te maken. Dat is ook niet vreemd: de aanschafkosten van een gaskookplaat liggen over het algemeen lager dan die van een inductiekookplaat, de meeste woningen hebben een gasaansluiting en ook het ‘gevoel’ van koken op echt vuur speelt een rol. Daarnaast zijn er tegenwoordig prachtige gaskookplaten verkrijgbaar, met robuuste panhouders en strakke, glazen kookplaten die perfect passen bij een moderne keuken.

Helaas wordt koken op gas steeds duurder vanwege de stijgende gasprijzen en de ontwikkelingen in de toekomst zijn onzeker. Daarnaast gaat bij koken op gas veel warmte verloren naast de pan, waardoor het rendement aanzienlijk lager is dan bij koken op inductie. Een ander nadeel is dat het schoonmaken van een gaskookplaat veel werk is vanwege de vele onderdelen. Om maar niet te spreken over de energietransitie en het milieu als het gaat om gaswinning. Kortom: genoeg redenen om een inductiekookplaat te overwegen.

Inspiratiehuis Bosch inductiekookplaat

De voor- en nadelen van koken op inductie

Bij inductiekoken kan het nodig zijn om nieuwe pannen aan te schaffen. Dit vanwege het verschil in warmteoverdracht. De bodem van de pan dient bij inductiekoken magnetisch en vlak te zijn, zodat deze goed verwarmd kan worden door de inductiespoelen in de kookplaat. De warmte wordt namelijk alleen opgewekt daar waar de pan de kookplaat raakt. De plaat zelf wordt niet warm, alleen door de hitte van de pan, wat het een hele veilige manier van koken maakt. Ook is de kookplaat weer zeer snel afgekoeld.

Koken op een inductiekookplaat is hierdoor sneller en nauwkeuriger. En makkelijker in onderhoud: met een doekje en wat schoonmaakmiddel heb je de kookplaat in een mum van tijd schoon dankzij het gladde oppervlak. Daarbij zijn inductieplaten voorzien van allerlei moderne snufjes, denk aan ingebouwde afzuiging of kooksensoren die je gerechten voor je in de gaten houden.

Voor de meeste inductiekookplaten zijn extra electriciteitsgroepen nodig in de meterkast. Gelukkig hebben tegenwoordig veel nieuwe woningen die al.

Inspiratiehuis Bosch inductie of gaskookplaat

Van gas naar inductie

Een belangrijk verschil tussen koken op gas en koken op inductie zit in de aansluitingen. Overweeg de volgende punten als je een inductiekookplaat bestelt:

  • Bedenk hoe krachtig je wilt koken. Voor de meeste huishoudens is een 2-fasen kookplaat krachtig genoeg. Of wil je een bijzonder krachtige 3-fasen kookplaat?
  • Kijk wat voor stopcontact je nu in de keuken hebt. Is deze 2-polig of 5-polig? Dit bepaalt namelijk welke soort kookplaat je kunt installeren.
  • Maak een afspraak met een elektricien om te kijken wat mogelijk is voor jouw meterkast.

Hulp nodig? Kom langs in Inspiratiehuis 20|20 voor vrijblijvend advies over de apparaten.

Inductiekookplaat aansluiting

Kan je een inductiekookplaat zo aansluiten? Dat ligt aan de eerder genoemde punten: hoe krachtig wil je jouw kookplaat en welke aansluitingen heb je nu in de keuken zitten? We raden aan altijd een gecertificeerd elektricien te raadplegen als je een inductiekookplaat wilt aansluiten. Of bestel jouw kookplaat bij een leverancier die deze meteen bij jou thuis aansluit.

Maar om goed voorbereid contact op te nemen met een elektricien of installateur, moet je eerst de verschillende apparaten overwegen en een keuze maken. Kom langs in Inspiratiehuis 20|20 om de verschillende opties te ontdekken en antwoord te krijgen op al jouw vragen.

Bosch adviesgesprek

Laat je goed adviseren

Onze adviseurs kunnen je alles vertellen over de functionaliteiten van de keukenapparaten van alle vier de vooraanstaande merken. Tijdens een vrijblijvend adviesgesprek lichten ze alle voor- en nadelen toe en beantwoorden je vragen. Zo maak je een weldoordachte keuze die aansluit op jouw persoonlijke wensen en behoeften. Het is ook mogelijk een kookdemonstratie te volgen, waarin je de apparaten in werking ziet.

leaf

Duurzame producten

Heart

Inspirerende showrooms

light

Vakkundig advies